Giftig gruvevann
I 1952 startet driften i Skorovas Gruber, og surt metallholdig vann drepte all fisk i Grøndalselva fra gruva og ned til utløpet i Namsen. Sannsynligvis levde det namsblank i deler av denne elva før gruvedriften startet.
Skadelige vannkraftutbygginger
Vannkraftutbygging har stått for de største skadelige endringene i leveområdet til namsblanken. Mye vann er tatt bort fra øvre deler av vassdraget og brukt til kraftproduksjon. Dette påvirker en 70 kilometer lang elvestrekning som utgjør mesteparten av leveområdet til Namsblanken i hovedelva. I tillegg er to sideelver berørt.
Den brede elva Namsen ble smal da mye av vannet ble tatt bort. Folk likte ikke den smale elva med de brede, nakne strendene. Derfor ble det bygd kunstige terskler for å heve vannstanden. Det dannet seg da små, stilleflytende innsjøer på oversiden av tersklene. Her trives ørreten, som folk liker å fiske etter. Elva ser penere ut, men vannet her er stilleflytende. Det liker ikke namsblanken, som trives best i sterk strøm.
Fremmed fiskeart
Ørekyter er små karpefisker som lever tett sammen og kan danne svært tallrike bestander. Ørekyt hører ikke til i Namsen. Folk flyttet den fra innsjøer i Sverige og satte den ut i en innsjø langt oppe i Namsen. Derfra har den spredt seg til store deler av namsblankens leveområde. Ørekyt trives best i stille eller sakteflytende vann, men kan spise opp noe av maten til namsblanken.
Utsetting av laksunger i namsblankens leveområder
Hvert år mellom 1950 og 1976 ble det satt ut mange tusen yngel av sjøvandrende laks i namsblankens leveområder over Aunfoss. De kan ha konkurrert med namsblanken om både mat og plass. I tillegg kan noen av de små hannene ha gytt sammen med namsblanken. Forskerne har funnet ut at avkom etter namsblank og sjøvandrende laks blir sjøvandrende.
Fisketrapp i Fiskumfoss slipper sjøvandrende laks opp i namsblankens leveområde
Den 300 meter lange fisketrappa i Nedre Fiskumfoss ble åpnet i 1976. Hensikten var å utvide oppvekstområdene for den sjøvandrende laksen. I et 14 kilometer langt område over fossen har forskerne funnet mange unger av sjøvandrende laks. I samme område er antallet namsblanker svært redusert.