Er du like sprek som en villaks?

Villaksen er skikkelig sprek, og har en god fart og spenst. I denne oppgaven kan du sjekke om du er like sprek som en laks!

Kompetansemål for 7. trinn, Naturfag

  • stille spørsmål og lage hypoteser om naturfaglige fenomener, identifisere variabler og samle data for å finne svar.
  • skille mellom observasjoner og slutninger, organisere data, bruke årsak-virkning-argumenter, trekke slutninger, vurdere feilkilder og presentere funn.
  • gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk.
Bilde av en gutt som løper

Du kan løpe, det kan ikke villaksen.

Den spreke villaksen

Villaksen er skikkelig sprek. Den er torpedoformet og sklir dermed lett gjennom vannet. Den har sterke muskler og lange, sterke brystfinner. Villaksen kan være både en kjapp sprinter og utrolig utholdende på lange distanser.

Hvor fort en villaks kan svømme, og hvor høyt opp i lufta den kan hoppe, avhenger av flere ting.

Store villakser kan både svømme fortere og hoppe høyere enn mindre villakser.

Villaksen er vekselvarm. Det betyr at villaksen holder omtrent samme temperatur som vannet den oppholder seg i. Blir vannet for kaldt, blir villaksen tregere. Den svømmer raskest og hopper høyest når vanntemperaturen er 13–18 grader.

Tommelfingerregelen er at villaksen kan svømme inntil ti kroppslengder per sekund.

For å kunne hoppe virkelig høyt må villaksen ha mulighet til å ta god fart. Hastigheten på vannet er også viktig. En stor villaks som tar full sats, kan hoppe omtrent fire meter opp i lufta.

Oppgave:

  1. Bruk informasjonen i teksten, og regn ut hvor langt en villaks som har en kroppslengde på 70 centimeter, kan svømme på 10 sekunder.

  2. Vi mennesker løper fortere enn vi svømmer. Verdensrekorden på 100 meter løping er 9,58 sekunder, mens verdensrekorden på 100 meter svømming er 46,91 sekunder. Hvorfor er det slik, tro? Test deg selv. Hvor langt kan du løpe på 10 sekunder? Lag en tabell med resultatene for alle i gruppa.

  3. Mål hvor lang du er, og regn ut hvor mange kroppslengder du løper per sekund. Lag en tabell med resultatene for alle i gruppa.

  4. Ingen klarer å hoppe 4 meter rett opp i lufta. Verdensrekorden i høydehopp med tilløp er 2,45 meter. Finn ut hvor høyt  du klarer å hoppe med godt tilløp. Lag en tabell med resultatene for alle i gruppa.

 

 
Illustrasjon av laks og dens torpedoformede kropp

Villaksen har en torpedoformet kropp som sklir lett gjennom vannet. Illustrasjon: Robin Ade

 
Bilde av kotelett av villaks

Villaksen er både kjapp og utholdende

Den store muskelen (det rosa kjøttet som utgjør det meste av en laksekotelett) er «sprint- og hoppemuskelen». Det brune kjøttet som ligger nærmest skinnet langs sidelinjeorganet, er den utholdende «vandringsmuskelen». Den bruker villaksen når den drar på sin lange vandring i havet.

 

Til læreren

Denne oppgaven krever at dere har litt plass. Aktivitetene kan gjennomføres i skolegården. Det bør være fire–fem elever i hver gruppe. Det eneste som kreves av utstyr, er målebånd og klokke med sekundviser.

Oppfordre gjerne elevene til å presentere resultatene sine for de andre.

Oppgaven kan utvides med spørsmål knyttet til hastighet målt i meter per sekund.

Fasit til spørsmål 1: Laksen svømmer 10 kroppslengder per sekund. En laks på 70 cm har da svømt 70 × 10 = 700 cm (7 meter) på 10 sekunder.

 
Bilde av elevhefte

Elevhefte

Nasjonalt villakssenter jobber for en sterkere villaks og vil slå et slag for bekken som pedagogisk ressurs. Ta med erfaringer fra klasserommet og sett dem i sammenheng med erfaringer ute. Mange skoler i Norge har en nærbekk. Selv i våre største byer finnes det bekker som kan besøkes. Kontakt oss for bistand, tips og faglig påfyll.

Elevheftet «Hvem bor i elva di?» kan være til hjelp både i forarbeid og etterarbeid.

 
Gasta Design