Villaksens sanser - leseoppgave og en aktivitet
Villaksen kan både, se, høre, lukte, smake og føle. Teksten under gir deg et innblikk i hvordan villaksens sanser er. Aktiviteten utfordrer deg til å bruke andre sanser enn synet.
Kompetansemål for 7. trinn, Naturfag
- gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk.
- gjøre rede for noen av kroppens organsystemer og beskrive hvordan systemene virker sammen.
Villaksens sanser
Villaksen har de samme sansene som deg, men de virker ikke helt på samme måte. Villaksen har ikke øyelokk, den har ingen ører på utsiden og nesen er bare to hull.
«Stille jakt» - en aktivitet
«Stille jakt» utfordrer deg til å bruke andre sanser enn synet. Vi leker at en ørret jakter på en lakseunge. Det er dårlig sikt i elva denne dagen, så både ørreten og lakseungen må ha bind for øynene.
Klassen stiller seg i en ring og holder hverandre i hendene. Ringen er jaktområdet.
Velg en ørret og en lakseunge. Begge får bind for øyene. De snurres rundt og plasseres litt fra hverandre i ringen.
Jakten er i gang. Ørreten må bruke lukt og hørsel for å finne lakseungen. Lakseungen må gjøre det samme for å passe seg.
Alle må være stille og følge med på jakten.
Til læreren
Voksen ørret spiser småfisk, blant annet lakseunger. Aktiviteten er en stille lek som er ganske spennende! Gjennomføres leken på et underlag som demper lyden, kan det ta lang tid før lakseungen blir fanget.
Dere kan variere leken på ulike måter. Prøv for eksempel med flere ørreter samtidig eller flere lakseunger.
Det er også mulig å gjennomføre leken med en lakseunge som det er lettere å fange. Flytt for eksempel handlingen i leken til havet. Lakseungen, som nå er smolt på vei til havet, kan få på seg for mange lakselus. Smolten blir da svekket og er et enklere bytte for predatorer i havet. Heng en bjelle på laksesmolten, eller ta på laksesmolten en regnjakke som lager lyd. Gjør det jakten lettere for predatoren?