Februar
Hva vet vi om villaksen i havet?
Villaksen er nok blant de aller mest studerte fiskene. Vi vet etter hvert mye om laksens liv i elva. Der er det nemlig nokså oversiktlig og enkelt å studere den. Havet er derimot enormt stort, og derfor har vi fortsatt mange spørsmål om laksens vandring for å finne næring i havet. I de siste årene har vi likevel fått mye ny kunnskap om havet takket være flinke forskere og moderne forskningsmetoder. Vi får for eksempel stadig ny informasjon fra laks i havet som er utstyrt med avanserte merker. Disse merkene kan gi oss informasjon om hvor laksen drar, hvilke temperaturer den oppholder seg i, og hvor dypt den svømmer og dykker.
Blant annet vet vi nå at laksen holder seg nærmere overflaten om sommeren, høsten og våren enn om vinteren, og at den kan dykke virkelig dypt. Dykk helt ned til 900 meter er registrert. Laksen vandrer dessuten lenger enn vi har trodd – helt opp til Færøyene, Grønland og Svalbard. Den liker seg i kaldt vann, særlig der kaldt vann fra Polhavet møter varmere vann fra Atlanterhavet. Der er det nemlig mye mat. I lange perioder kan villaksen svømme rundt i vann som er kaldere enn 5 grader.
Vi vet nå at vandringsruten varierer fra laks til laks, og at laks fra ulike elver beiter i ulike områder i havet. Men med så mange laksebestander som vi har i Norge, er det fortsatt mye vi ikke vet. Derfor er det viktig med ny kunnskap om laksen i havet, slik at vi kan passe best mulig på den. De siste 20–25 årene har nemlig færre lakser overlevd oppholdet i havet enn før.