Forsk på en fisk - disseksjon
Disseksjon betyr å skjære opp og finne ulike indre organer. I denne oppgaven må du ha tilgang på en død fisk, - det trenger ikke å være en laks.
Kompetansemål for 7. trinn, Naturfag
- gjøre rede for noen av kroppens organsystemer og beskrive hvordan systemene virker sammen.
- gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk.
Oppgave:
Å studere en fisk er spennende. Det kan gjøres både innendørs og utendørs.
De fleste organene som vi mennesker har, kan du også finne i en fisk. Mange av organene har samme funksjon hos fisker og mennesker, selv om de ikke er prikk like eller virker på akkurat samme måte. På side 17 i elevheftet Hvem bor i elva di? ser du hvordan de indre organene er plassert i en laksefisk, og hva de ulike organene gjør.
Før du begynner må du ha:
en fisk
ei saks eller en kniv
en pinsett eller en pinne
en avis
tørkepapir
ark til å skrive inn organene
Slik går du fram
Finn disse organene:
Gjelle, hjerte, lever, blindsekker, milt, tarm og nyre.
Skriv inn navn på organene på arket du har fått utdelt. Når du har funnet alle organene, kan du forske litt. Finn magesekken, åpne den, og prøv å finne ut hva fisken har spist. Du kan skjære ut øyet og finne linsen til fisken. Linsen er en bitte liten, trillrund og glassaktig kule. Studer tennene, gjellene, nesen og så videre. Dette kan bli litt grisete. Sørg for at du har tørkepapir tilgjengelig.
Denne filmen viser disseksjon av en torsk. Her er det mye spennende å lære. Den er litt lang, men du trenger ikke se alt på en gang.
Til læreren
Det kan være en fordel å gjennomgå de ulike organene før dere begynner på disseksjonen. På side 17 i elevheftet finner du en enkel oversikt over fiskens organer. Elevheftet ligger til nedlasting nederst på siden.
Dette utstyret trenger dere:
- en fisk
- ei saks eller en kniv
- en pinsett eller en pinne
- en avis
- tørkepapir
- ark til å skrive inn organene
Bruk den fisken dere har tilgjengelig, - det trenger ikke være laks. Enten fersk fisk, eller fisk som har vært frosset.