Finn riktig løsningsord

Test om du kan navn på arter og ord vi bruker når vi snakker om laks.

Kompetansemål for 7. trinn

  • gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk.
  • utforske og beskrive ulike næringsnett og bruke dette til å diskutere samspill i naturen.
Bilde med ti forskjellige arter.

Samling av ti nummererte bilder og illustrasjoner.

(1) Bilde av en liten fiskeunge med tydelige fingermerker og v-formasjon på halen. (2) Bilde av små parasitter på en laksekropp. Parasitten har to lange “haler” med egg. (3) Bilde av små røde bær som vokser på trær. De vokser på rogn. (4) Bilde av musliger som kan våkse i ferskvann. Før ble denne arten kaldt elveperlemusling. (5) Stim av små laks som er på vei til havet. (6) Bilde av en spesiell finne som bare laksefisk har. Denne finnen befinner seg rett ved fiskens halerot. (7) Bilde av en laksefisk med hvite prikker. (8) Bilde av en stor laksefisk med prikker over nesten hele kroppen sin. Fisken er sølvblank og har ikke v-formet hale. (9) Bilde av en stor sølvblank fisk. Denne fisken har prikker over sidelinjen, få prikker på gjellelokket og v-formet hale.

 

Oppgave: Hva ser du på bildene?

Du får utdelt et ark som du skal bruke til å sette inn de ulike ordene. Ordet er enten navnet på arten det er bilde av, eller et begrep som brukes om laksefisk.

Løsningsordet dannes i de grå rutene.

Lykke til!

 

Her er noen tips til hvert bilde:

  1. Når laks, ørret og røye er unger, ser de temmelig like ut. Når de har striper på sidene av kroppen, bruker vi dette ordet om dem.

  2. Her ser du tre parasitter (snyltere) på ryggen til en laks. De spiser blod og slim fra laksen. De finnes bare i havet. Blir det for mange av dem på en liten laks, kan laksen dø. Navnet på denne arten er ordet.

  3. Dette er ikke en fiskeart, men navnet på dette treet er det samme navnet som vi bruker på fiskeegg. Lakseegg og disse bærene ser ganske like ut. Navnet på treet er ordet.

  4. Denne muslingen lever ikke i havet. Navnet på muslingen er ordet.

  5. Lakseunger tilbringer barndommen i elva. Da har de striper på sidene. Når de blir ungdommer, endrer de seg. Da tilpasser de seg fra ferskvann til sjøvann, og vi bruker dette ordet om dem.

  6. Laks, ørret og røye er laksefisk. Alle laksefisker har denne merkelige finnen som sitter på ryggen mellom halefinnen og ryggfinnen. Navnet på finnen er ordet.

  7. Navnet på denne fisken er ordet.

  8. Navnet på denne fisken er ordet.

  9. Navnet på denne fremmede arten er ordet.

  10. Denne arten kaller vi for dette ordet.

 
 

Til læreren

Oppgaveark ligger som PDF-fil under.

Denne oppgaven passer godt som etterarbeid etter å ha jobbet med temaet. Alle svar finnes i elevheftet Hvem bor i elva di?. Utfordre derfor gjerne elevene til å lete i heftet selv. Bildene går igjen i heftet.

Ord og utrykk vi er ute etter:

  1. parr
  2. lakselus
  3. rogn
  4. elvemusling
  5. smolt
  6. fettfinne
  7. sjørøye
  8. sjøørret
  9. pukkellaks
  10. villaks

Løsningsordet er PLOMMESEKK.

 
 
Bilde av elevhefte

Elevhefte

Nasjonalt villakssenter jobber for en sterkere villaks og vil slå et slag for bekken som pedagogisk ressurs. Ta med erfaringer fra klasserommet og sett dem i sammenheng med erfaringer ute. Mange skoler i Norge har en nærbekk. Selv i våre største byer finnes det bekker som kan besøkes. Kontakt oss for bistand, tips og faglig påfyll.

Elevheftet «Hvem bor i elva di?» kan være til hjelp både i forarbeid og etterarbeid.

 
Gasta Design