Laksen og mennesket i dag

Fluefiske er en kjær hobby for mange. Foto: Terje Tingbø

Fluefiske er en kjær hobby for mange. Foto: Terje Tingbø.

Ei elv med mye villaks er et tegn på et økosystem som har det bra. Villaksen er derfor blitt et symbol på vill og frisk norsk vassdragsnatur. Vi har mange elver der villaksen trives. Men det er likevel færre villakser nå enn før.

Hvert år gleder 100 000 sportsfiskere seg til fiskesesongen. Tidligere var det nærmest utenkelig for en fisker å sette fangsten levende tilbake i elva. Nå er «fang og slipp»-fiske populært mange steder. I noen elver settes mer enn halvparten av villaksen ut igjen.

Villaks er fortsatt mat

For mange er villaks til middag en viktig del av naturopplevelsen og tradisjonen. Villaks er fremdeles en viktig matressurs for mange.

Færre villakser nå enn før

Det har alltid variert hvor mange villakser som hvert år kommer tilbake til elva de ble født i. Også vikingene hadde lover om laksefiske for å sikre at nok laks fikk gyte. I dag er det landets flinkeste lakseforskere som gir myndighetene råd om hvor mye villaks vi kan fiske. De har funnet ut at det er færre villakser i dag enn for 40 år siden. Mye av skylda for det har vi mennesker. Heldigvis kan vi reparere skader vi har gjort.

 
color2.jpg

Lakseforskere gir gode råd

I Norge har vi et råd som heter Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. Det er en gruppe med lakseeksperter. De gir hvert år gode råd til de som bestemmer over villaksen. De holder oversikt over hvordan det står til med villaksen i flere hundre norske elver, og de regner ut omtrent hvor mange villakser som kommer hjem fra havet hvert år.

 

Dette skader villaksen

Ekspertene i Vitenskapelig råd for lakseforvaltning mener at disse tingene skader villaksen mest. Det alvorligste står øverst.

oppdrettsmerder.jpg

Rømt oppdrettslaks og lakselus skader villaksen mest

Lakseoppdrett er en stor og viktig næring i Norge. Lakselus er en naturlig parasitt som trives der det er mye laks. Selv om fiskeoppdretterne gjør mye for å bli kvitt lakselusa i anleggene sine, er det mange steder blitt farlig mye lakselus. En liten villakssmolt på vei til havet kan dø om den får for mange lakselus på seg.

Det hender at oppdrettslaks rømmer. Noen av dem svømmer opp i elvene og gyter sammen med villaks. Villaksen har hatt 10 000 år på å tilpasse seg til nettopp si elv. Når oppdrettslaksen gyter med villaksen, får de lakseunger som ikke klarer seg så godt.

 
EvaIMG_4796.jpg

Vannkraftregulering og andre fysiske inngrep er store trusler

De største inngrepene i elvene våre ble gjort for en del år siden. Mange elver ble regulert for å skaffe energi. Andre store inngrep ble gjort når man for eksempel bygde veier og bruer.

Vi kan si det slik at mye av skaden allerede er gjort. Nå vet vi mer, og det er ikke veldig stor fare for at vi skal gjøre samme feil igjen. Faktisk er vi i ferd med å rette opp noe av det gale vi har gjort.

 
unsplash-image-R1GWSOJ9cng.jpg

Sur nedbør - en gammel trussel som er blitt mindre

Sur nedbør er regn som er forurenset av fabrikkrøyk. Det gjorde vannet i mange elver sur og giftig for villaksen. Hele 25 stammer av villaks har dødd ut på grunn av surt nedbør. Nå kalker vi mange elver for at vannet skal være levelig for villaksen. I tillegg er fabrikrøyken blitt renere.

 
Pukkellaks_fotogarf_HenrikH Berntsen - NINA_.jpg

Pukkellaks - en ny trussel vi vet lite om

Pukkellaks er en lakseart som egentlig hører hjemme i elver som renner ut i Stillehavet. Pukkellaks ble satt ut i elver nord i Russland. Nå har den spredt seg til Norge. Pukkellaks lever på en annen måte enn vår laks, men den gyter i elver og konkurrerer mot vår villaks om plassen.

Forskerne vet ikke helt hvor mye pukkellaksen påvirker villaksen, men de vet nok til å si at den er en trussel.

 
Gyrodactylus_JWNred.jpg

Lakseparasitten G. salaris - en stadig mindre trussel

Den bitte lille ferskvannsparasitten Gyrodactylus salaris (gyro) kalles for laksedreperen. Hvis ei elv blir smittet, kan nesten alle lakseungene dø. I Norge har vi jobbet hardt for å utrydde denne parasitten, og vi har klart det i mange elver. Derfor sier ekspertene at denne trusselen er blitt mindre.

Foto: Jannicke Wiik-Nielsen, Veterinærinstituttet

Dette bildet er egentlig i svart-hvitt. For at du skal kunne se detaljene bedre, er det fargelagt. Det du ser er festeorganet til parasitten. Legg merke til krokene!

 
lakspåkrokenTømmeråsfossenKLV.JPG

Vi passer på at vi ikke fisker for mye

Vi har fått bedre oversikt over hvor mye villaks som kommer tilbake fra havet, hvor mye villaks vi fanger, og hvordan det står til med villaksen i de ulike elvene.

For at vi ikke skal fiske for mye, er det laget regler som laksefiskere må følge. Nå sørger vi for at det er nok gytelaks i elva.

 
 
Gasta Design