Smolt

Smoltstim på tur. Foto: Arnt Mollan

Smoltstim på tur. Foto: Arnt Mollan

Etter noen år i elva gjennomgår den lille laksekroppen store forvandlinger. Den gjør seg nemlig klar til å tåle saltvann. Når laksen er klar for å reise til havet, kaller vi den for smolt.

Når parren er blitt omtrent like lang som en kulepenn, kan vi kalle den en ungdom. Nå er forvandlingen i gang. Store endringer skjer både utenpå og inni kroppen. Parren forvandles til smolt, og dette kaller vi for smoltifisering. Utenpå blir den lengre, slankere og blank. Inni kroppen skjer det ting som gjør at den kan leve i saltvann uten å tørke ut. Saltet skiller den ut gjennom gjellene og når den tisser.

Smolten er nå klar for havet. Elvestrømmen fører den med seg nedover elva. Nederst i elva samler de seg i større og mindre grupper. De forlater aldri elva alene. Det er tryggere å svømme flere sammen i stim. Fordi de er slanke, kan de svømme fort. Fordi de er blanke, blir de mindre synlige når de svømmer i klart sjøvann. Og fordi de er flere, blir det vanskeligere for fugler og andre fisker å få tak i dem.

Smoltstimen svømmer ganske fort ut gjennom fjorden. Noen må gjennom lange fjorder, mens andre har kort vei til havet.

Det er vår når smolten drar, men smolten i sør vandrer tidligere ut i havet enn smolten i nord. Vi vet fremdeles ikke helt hva som bestemmer når smolten forlater elva.

Ferskvann og saltvann

Både mennesker og laks trenger salt i kroppen. I ferskvann er det lite salt, og laksen må derfor spare på saltet. I saltvann er det for mye salt.

I elva trenger ferskvann inn i fisken gjennom huden, og fisken tisser mye. I saltvann trekkes ferskvann ut av fisken, og den må drikke mye. Saltet skiller den ut gjennom gjellene og når den tisser.

unsplash-image-xvaWIYCqJe4.jpg
 
 
Gasta DesignLaks